Architecture & Design   —   Workshops   —   Press   —   Team   —   Clients & Partners   —   Contact

Rodinný dům Na Vršku

Rodinný dům s ateliérem - studie
Praha Smíchov, ČR
2010

Projekt: O. Elfmark
Foto: archiv

Pozemek s domem je situován na vrcholku kopce s panoramatickým výhledem do okolní krajiny. Navazuje na uliční čáru okolní zástavby, protíná ji, prochází domem a promyšleně končí v podobě vykonzolovaného balkonu. Objekt je navržen pro pětičlennou rodinu. Přiléhající atelier s garáží je samostatným provozem a s domem je spojen venkovním zastřešením. Samotná vila je rozdělena na dvě hmoty hlavní komunikací, s možností průchodu na jednu z teras. Ve společných prostorech, přístupných z koridoru, se nachází obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Dále samostatná spíž, toaleta a technická místnost. Soukromá /ložnicová/ část je dělena koridorem na dva pokoje
pro děti, ložnici rodičů a dvojkoupelnu. Objekt využívá panoramatickou polohu a je orientován jihovýchodně. To je patrné především prosklenou západní fasádou s balkonem a rohovým oknem v ložnici rodičů. Francouzská okna v dětských pokojích na východní fasádě poskytují světelný konfort po celý den. V objektu garáže v 1NP se nachází dvě parkovací místa, úložný prostor pro materiál, sezóní věci, jízdní kola. Místnost se dá rovněž využít jako dílna. Do severní fasády objektu garáže je vetknuta kapsa na popelnice, pod schodištěm do ateliéru je úložný prostor pro zahradní nábytek. Atelier ve 2NP je dělen na jednací a pracovní prostor s malou kuchyňkou, samostatným WC v prostoru nad schodištěm. Konstrukce domu je navrhována na železobetonové základové desce, svislé konstrukce z pórobetonových tvárnic se zateplením. Podlahy v obytných částech domu jsou z prken masivního dřeva, podlahy v technických místnostech a je použita epoxidová stěrka, v garáži stěrka chlorkaučuková. Vytápění je navrženo podlahové, v ateliéru a technických místnostech jsou osazena otopná tělesa. Jsou použity dřevohliníkové rámy oken a dveří s trojskly. Sjednocujícím prvkem fasád jsou předsazené dřevěné lamely, v místech oken výklopné.



Atelier Elfmark — www.elfmark.cz — 2018